Binnenkijken bij de haven van Rotterdam: ontdek de cruciale IT-functies achter Europa’s grootste haven

Voor IT-professionals is het essentieel om voortdurend hun kennis en vaardigheden te vergroten. Wij spraken woordvoerder Sigrid Hesselink, over de kansen en uitdagingen van Havenbedrijf Rotterdam. Als een van de meest innovatieve en invloedrijke havens ter wereld vormt de haven van Rotterdam een belangrijke pijler voor het Nederlandse en Europese transport- en economische systeem. Wat zijn de ins and outs van het werken in de IT binnen de nautische sector?

Het Havenbedrijf is binnen het haven-industrieelcomplex verantwoordelijk voor de duurzame ontwikkeling, beheer en exploitatie van de haven en het handhaven van de vlotte en veilige afhandeling van de scheepvaart. Binnen Havenbedrijf Rotterdam is de afdeling Digital & Information Technology (D&IT) verantwoordelijk voor alles wat met data en informatiesystemen te maken heeft binnen en soms ook buiten Havenbedrijf Rotterdam. D&IT heeft tot doel dat de IT en datavoorzieningen op het juiste moment klaar zijn: wendbaar, efficiënt, compliant en veilig. Het is essentieel dat het gebruik en uitwisseling van data, zowel intern als voor/met de haven op een veilige en wendbare manier gebeurt. Hiervoor is de Port Referentie Architectuur (PRA) ontwikkeld. De focus van de afdeling D&IT is gericht op het totale digitale portfolio van het Havenbedrijf, qua ontwikkeling én beheer en is onderverdeeld in deelportfolio’s die gericht zijn op activiteiten voor de haven, toegang tot de haven, in de haven en achter de haven.

Naast de afdeling D&IT zijn er nog een aantal andere afdelingen waar collega’s in IT-functies werkzaam zijn. Denk hierbij aan de afdeling Asset Management, die verantwoordelijk is voor de operationele technologie in het havengebied, zoals sensoren, camera’s, marifonie en walradar. Ook binnen de commerciële teams werken er verschillende collega’s samen met marktpartijen aan digitale oplossingen voor klanten van het havenbedrijf. Deze digitale tools moeten zorgdragen voor een naadloze haven met korte doorloop- en ligtijden voor schepen, soepele processen en een hoge klanttevredenheid. Deze helpen tegelijkertijd de CO2-emissies in de haven te verlagen en zo te transformeren naar een duurzame haven.

Gezamenlijk streeft Havenbedrijf Rotterdam naar de best mogelijke digitale dienstverlening. De haven is namelijk altijd open: voor vitale processen 24 uur per dag, 7 dagen per week, met een beschikbaarheid van 99,99%. De organisatie en de haven zijn meer dan ooit afhankelijk van digitale voorzieningen.

Hoeveel mensen zijn er actief in de digitalisering binnen uw havenbedrijf?

Sigrid Hesselink: Het is lastig om een exact aantal te geven omdat digitale functies breed verankerd zijn door de hele organisatie. Binnen Havenbedrijf Rotterdam werken we met ongeveer 1.300 mensen.

Wat zijn de belangrijkste IT-functies binnen het havenbedrijf?

Sigrid Hesselink: De belangrijkste IT-functies omvatten software engineers, data scientists, service & contract managers, en adviseurs op het gebied van security & risk, compliance, en development lead. Daarnaast hebben we ook online specialisten die bijdragen aan onze digitale transformatie.

Biedt het Havenbedrijf interne opleidingen aan?

Sigrid Hesselink: Ja, binnen het Havenbedrijf worden zowel interne als externe opleidingen aangeboden als onderdeel van onze arbeidsvoorwaarden. Dit stelt onze medewerkers in staat om hun vaardigheden continu te ontwikkelen en bij te blijven met de laatste technologische trends.

Is het eenvoudig om gekwalificeerde specialisten aan te trekken?

Sigrid Hesselink: Het aantrekken van gekwalificeerde specialisten is soms een uitdaging in de huidige arbeidsmarkt. Gelukkig zien we dat mensen graag bij het Havenbedrijf willen werken, wat ons helpt om de benodigde talenten aan te trekken en te behouden.

Wat ziet u als de grootste uitdagingen voor de toekomst?

Sigrid Hesselink: Een van de grootste uitdagingen is de energietransitie naar een klimaatneutrale haven. De snelle digitalisering en technologische ontwikkelingen veranderen ook het werken in de haven. Het is cruciaal dat bedrijven in de haven, waaronder de industrie, voldoende en goed opgeleide mensen kunnen aantrekken en behouden. Momenteel zijn er 6.000 openstaande vacatures in de haven, variërend van ICT’ers, technisch engineers en data scientists tot onderhoudsmonteurs in de procesindustrie, logistieke medewerkers en chauffeurs. Verwacht wordt dat er de komende jaren tien tot vijftienduizend nieuwe banen bijkomen, waaronder AI-specialisten, data-driven functies en drone piloten. Tegelijkertijd blijven bestaande functies nodig, maar deze veranderen vaak of verdwijnen soms.

Recente vacatures

Profdesk © 2024 | gerealiseerd door De Digitale Marketing Specialist | Privacybeleid