Deel 3 van onze blogserie over schaarste van IT-professionals: ga voor ervaring óf kies bewust voor een langere inwerktijd

Deel 3 van onze blogserie over schaarste van IT-professional: ga voor ervaring óf kies bewust voor een langere inwerktijdIn onze vorige blogs van deze serie hebben we al verschillende zaken over de schaarste van IT-professionals in de markt aangestipt. Zo hebben we een inleiding gegeven die niets aan de verbeelding overliet: er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Met name in de IT is het al jarenlang een uitdaging om goede, gespecialiseerde mensen te vinden. In kwartaal drie van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen maar liefst 126 vacatures open, een nieuw record. Het is, na het tweede kwartaal van dit jaar, de tweede keer dat het aantal vacatures hoger is dan het aantal werklozen. In het tweede kwartaal stonden er nog 106 vacatures open op 100 werklozen. Vervolgens deelden we tip 1: kies niet voor de eerste de beste. In dit blog ontvang je tip 2: ga voor ervaring óf kies bewust voor een langere inwerktijd.

Tip 2: ga voor ervaring óf kies je bewust voor een langere inwerktijd

Dan is er ook nog de weg richting IT-gerelateerde opleidingen. Uiteraard heeft het aannemen van een schoolverlater voordelen. Een dergelijke professional is jong, fris en flexibel. Daarnaast hebben deze gedreven schoolverlaters vaak een steile leercurve waardoor ze zich nieuwe ontwikkelingen razendsnel eigen maken. Realiseer je echter wel dat juist het gebrek aan senioriteit een probleem kan zijn als de werkdruk binnen je organisatie al hoog is. Het is dan maar de vraag of deze schoolverlater de aandacht krijgt die hij verdient en, als vervolg daarop, goed tot zijn recht komt op de gekozen plek. Een alternatief, als je tóch voor jong talent wil gaan, is kiezen voor een nieuwe, ervaren collega die je op detacheringsbasis tijdelijk inzet om deze nieuweling in te leren. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: je hebt direct praktische handen die helpen om taken op te pakken én je nieuweling wordt goed ingewerkt zodat hij binnen afzienbare tijd zelf aan de slag kan. Op die manier worden de collega’s na een korte inwerkperiode ontlast en komt er rust op de afdeling.

Maak het schaalbaar

Bovenstaand voorbeeld is gebaseerd op het aannemen van één collega. Maar zie dit voorbeeld vooral schaalbaar, het is eenvoudig op te schalen naar twee of zelfs drie nieuwe krachten om écht het verschil te maken. Wanneer de nieuwe collega ingewerkt is neem je eenvoudig afscheid van de ervaren, externe collega. Dat was immers ook de intentie over en weer. Je vaste team is niet belast met het inwerken van de jonge IT-professional waardoor de werkdruk onder deze collega’s niet nóg eens extra toegenomen is met mogelijk uitval als gevolg. Door deze werkwijze ben je op een slimme manier met duurzame inzetbaarheid van mensen bezig. En dat geeft een concurrentievoordeel ten opzichte van hen die dat niet doen…

Volgend blog: laatste tip

In deel 4, ons volgende en tevens laatste blog uit deze serie, een belangrijke en logische tip, nummer 3: schoenmaker blijf bij je leest.

Alvast meer weten?

En mocht je nog vragen hebben of even vrijblijvend willen sparren, neem dan contact met ons op via 010 205 1000 of stuur een e-mail naar menno.willemsen@profdesk.nl.

Recente vacatures

Profdesk © 2024 | gerealiseerd door De Digitale Marketing Specialist | Privacybeleid