Interview met Master IT over de IT-certificatietrends van 2024

Voor de IT-professionals van Profdesk is het van essentieel belang om hun kennis en vaardigheden voortdurend bij te werken en te valideren. Om up-to-date te blijven op het gebied van IT trainingen en certificeringen, zijn we in gesprek gegaan met Wouter van den Berkmortel, Marketing Manager bij Master IT, een vooraanstaande instelling die bekend staat om zijn expertise in het bieden van IT-trainingen en certificeringen.

Wat zijn enkele van de meest gewilde IT trainingen op dit moment?

Wouter van den Berkmortel: Naast Microsoft Azure en AI-trainingen blijft er een sterke vraag naar andere technische vaardigheden. Cybersecurity is een cruciaal gebied, maar ook Data in combinatie met AI-gerichte vaardigheden. Security en Data moeten in vele gevallen in orde zijn voordat je aan de slag gaat met het gebruiken van AI. Daarnaast zijn vaardigheden in softwareontwikkeling, met name in het gebruik van AI binnen ontwikkelprocessen, waardevol.

Kun je enkele trends delen die je ziet in de wereld van IT-certificeringen voor 2024?

Wouter van den Berkmortel: Een duidelijke trend is de nadruk op beveiligingscertificeringen vanwege de toename van cyberaanvallen. Daarnaast zien we een groei in de vraag naar certificeringen rondom cloud computing, AI, en machine learning, evenals DevOps en Agile methodologieën die allemaal wijzen op een verschuiving naar meer geautomatiseerde, flexibele en efficiënte IT-omgevingen.

Hoe belangrijk zijn IT-certificaten geworden in het huidige landschap van de technologie-industrie?

Wouter van den Berkmortel: IT-certificaten hebben aan belang gewonnen als een manier voor professionals om hun kennis en vaardigheden te valideren in een competitieve markt. Ze bieden niet alleen een voorsprong bij sollicitaties maar worden ook steeds vaker door werkgevers vereist voor bepaalde technische functies. We hebben ook nog een podcast en blog toegewijd aan het belang van certificeren:

Podcast: https://master-it.nl/podcast/waarom-zou-ik-mij-in-hemelsnaam-certificeren/

Blog: https://master-it.nl/blog/microsoft-certificeringen-veelgestelde-vragen/

Kun je advies geven over welke IT-certificaten professionals niet kunnen missen in 2024?

Wouter van den Berkmortel: Voor professionals gericht op toekomstbestendigheid in hun carrière zijn Microsoft Azure en AI-certificaten essentieel, maar het is ook waardevol om competenties te ontwikkelen in aanverwante gebieden zoals data-analyse, cybersecurity en machine learning. Dit biedt een goed afgerond vaardighedenpakket dat waardevol is in diverse IT-rollen.

Hoe verschillen de IT-certificeringsbehoeften tussen beginners en ervaren professionals?

Wouter van den Berkmortel: Voor nieuwkomers in de IT zijn basiscertificaten erg interessant zoals de Microsoft Certified: Azure Fundamentals. Vooral met deze certificering is het mogelijk om nog verschillende kanten te kiezen betreft jouw leerpad. Ervaren professionals zouden hun expertise kunnen verdiepen met geavanceerde certificaten zoals de Azure Solutions Architect Expert, terwijl ze ook kunnen verkennen hoe AI kan worden toegepast in hun specifieke domeinen.

Zijn er specifieke industrieën of functies waar bepaalde IT-certificaten bijzonder waardevol zijn?

Wouter van den Berkmortel: In de cybersecuritysector zijn certificaten zoals CISSP en CISM zeer waardevol. Voor cloudgebaseerde rollen zijn AWS, Azure of certificaten bijna onmisbaar. In data-analyse en AI-rollen zijn kennis en certificeringen in tools en talen zoals Python en datawetenschapscertificaten belangrijk.

Hoe evolueren IT-certificeringen om te voldoen aan de veranderende behoeften van de industrie en technologische vooruitgang?

Wouter van den Berkmortel: De IT-certificeringstrajecten, met name die van Microsoft, ontwikkelen zich voortdurend om de nieuwste technologische innovaties en de integratie van AI in verschillende domeinen te weerspiegelen. Dit zorgt ervoor dat IT-professionals uitgerust zijn om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

Wat zijn enkele van de meest opwindende nieuwe ontwikkelingen in de wereld van IT-certificeringen waar we naar uit kunnen kijken in 2024?

Wouter van den Berkmortel: We kunnen nieuwe en opwindende certificeringen verwachten die zich richten op AI en andere technologische gebieden zoals het Internet of Things (IoT) en blockchain. Deze ontwikkelingen zullen professionals helpen om op de voorgrond te blijven in het creëren van innovatieve oplossingen.

Recente vacatures

Profdesk © 2023 | gerealiseerd door De Digitale Marketing Specialist | Privacybeleid