Medewerker van de Maand: september – Marcel van Dongen

Mijn naam is Marcel van Dongen, 58 jaar oud en ik werk sinds 1988 in de IT, de tijd van 5,25 inch floppies, DOS en Arpanet. Ik heb de eerste jaren een vaste baan gehad, daarna zijn het altijd inhuurklussen geweest.

Wat is je huidige functie binnen de IT-sector en kun je kort uitleggen wat deze functie inhoudt?Ik ben Packaging Engineer, maar in de loop der jaren heb ik wat zijsprongetjes gemaakt, Technisch Applicatiebeheer of Project-coördinatie ligt me ook wel. Als Packaging Engineer maak je pakketjes van software zodat deze eenvoudig, geautomatiseerd en uniform verspreid kunnen worden over meerdere computers. Er zijn veel verschillende technieken hiervoor die net weer wat anders werken. Denk aan termen als: MSI, App-V en MSIX.

Welke certificaten of kwalificaties heb je behaald om je vaardigheden en kennis te valideren in jouw vakgebied?Ik heb in een grijs verleden het MCSE certificaat behaald. Dat ging voor mij vooral om de bevestiging van mijn technische kennis. Voor mij is ervaring veel meer waard. Ik heb ook regelmatig klussen gekregen waar geen certificaten voor gevraagd werden, maar waar ik kennelijk een geschiktere kandidaat was. Mede daarom heb ik de laatste 25 jaar geen certificaat meer hoeven halen.

Vind je het werk in de IT-sector leuk? Zo ja, wat spreekt je er het meest in aan?
Werken in de IT vind ik heerlijk. Het werk zit vol met uitdagingen, nog steeds. Ik ben graag bezig met oplossen van problemen en het fixen van dingen die niet goed werken of zijn, ook thuis.

Kun je iets vertellen over de baankansen in de IT-sector? Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit voor professionals zoals jij?
Er is altijd wel werk voor Packaging Engineers of Technisch Applicatiebeheerders. Ik woon sinds een jaar in Oeganda dus het liefst werk ik op afstand. Het was de afgelopen drie jaar geen probleem om een remote job te vinden, maar dat is nu toch wel een uitdaging. En misschien gaat de leeftijd een rol spelen, want ik ben niet meer de jongste. Maar de vraag naar technisch specialisten is er nog steeds.

Welke studieachtergrond heb je, en hoe heeft deze bijgedragen aan je carrière in de IT?
Ik heb HBO Informatica gestudeerd. Tijdens deze opleiding heb ik onder andere geleerd om gestructureerd na te denken over het aanpakken van een opdracht, breder te denken dan mijn eigen uitdaging en de standpunten van een ander te begrijpen.

Wat zijn je ambities voor de toekomst binnen de IT-sector? Heb je specifieke doelen of projecten waar je aan wilt werken?
Mijn ambitie in de IT is altijd geweest om iets moois neer te zetten bij de klant, een goede indruk achter te laten. Werken in de techniek bevalt me heel erg goed, dus ik heb nooit de behoefte gehad om door te groeien naar bijvoorbeeld een management functie.

Kun je wat meer vertellen over je ervaring in de IT? Hoe lang ben je al werkzaam in dit vakgebied en wat zijn enkele van je meest significante prestaties of projecten?
Ik heb voor meer dan 20 organisaties gewerkt, met als uitspringer de Politie, waar ik zo’n 15 jaar heb doorgebracht in verschillende functies en projecten. Dit zijn altijd technische functies geweest. Ik ben begonnen als programmeur en netwerkbeheerder. Later heb ik gewerkt als applicatiebeheerder en packager. In 2002 kwam ik voor het eerst in aanraking met Packaging tools en daar ben ik mee doorgegaan. Projecten waaraan ik heb meegewerkt zijn: migraties van Windows NT naar Windows XP, die van XP naar 7, en van 7 naar 10 bij de Politie, tijdens de diverse samenvoegingen van politiedistricten naar korps en korpsen naar één Nationale Politie. Mijn klussen zijn veelal migraties. Op dat moment zijn er namelijk meer handjes nodig en wordt er geleund op inhuurkrachten.

Is dit je eerste baan in de IT, of heb je eerder in andere functies gewerkt? Zo ja, welke relevante werkervaring heb je opgedaan voordat je in de IT begon?
Na militaire dienst heb ik altijd in de IT gewerkt. Daarvoor had ik al een home computer (ZX Spectrum) en ik wist dat ik deze kant op wilde. Nooit enig moment over getwijfeld.

 

Recente vacatures

Profdesk © 2024 | gerealiseerd door De Digitale Marketing Specialist | Privacybeleid