We spraken met Henk Lammers, IT-specialist bij Anthony Veder, over de kansen en uitdagingen binnen de scheepvaartindustrie. Anthony Veder, een toonaangevende speler in deze sector, zet IT in om de veiligheid, efficiëntie en digitalisering van maritieme operaties te verbeteren. Weten hoe IT de toekomst van de scheepvaart transformeert? Lees ons exclusieve interview voor alle details.
Hoe helpt de IT-afdeling van Anthony Veder bij het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie van maritieme operaties?
Henk Lammers: IT speelt een cruciale rol op twee vlakken. Ten eerste in communicatie: elk schip heeft een eigen netwerk dat verbonden is met internet, waardoor verschillende toepassingen optimaal kunnen werken, ongeacht de locatie van het schip. Ten tweede ondersteunt IT de operatie met diverse toepassingen voor onderhoud, crewing en commerciële activiteiten. Recentelijk zijn bijvoorbeeld logboeken gedigitaliseerd en continu geüpload. IT verbetert ook de supply chain door directe systeem-naar-systeem informatie-uitwisseling mogelijk te maken, wat snelle en efficiënte beslissingen over de organisatiegrens heen vergemakkelijkt.
Op welke manieren maakt Anthony Veder gebruik van technologieën om de uitdagingen van maritiem transport aan te pakken?
Henk Lammers: Het zoeken naar efficiëntie is essentieel in maritiem transport. Intern richten we ons op operationele efficiëntie en productiviteit door goede software te bieden waarmee mensen hun werk sneller en gemakkelijker kunnen doen. Extern verbinden we onze keten van klanten en leveranciers via systeemintegraties voor directe informatie-uitwisseling. Dit vergemakkelijkt snelle, juiste beslissingen en verbetert de ketenefficiëntie. Ook gebruiken we technologie om problemen aan boord direct op te lossen met behulp van audio- en videoconnecties.
Hoe heeft digitalisering de maritieme activiteiten van Anthony Veder veranderd en geoptimaliseerd?
Henk Lammers: Digitalisering ondersteunt onze operaties en stelt ons in staat om data van sensoren op schepen te verzamelen en te analyseren. Dit ondersteunt onder andere onze sustainability-doelstellingen. Het overbruggen van de fysieke afstand tussen schepen en de wal door snelle toegang tot informatie en expertise maakt een efficiëntere operatie mogelijk.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van geavanceerde data-analyse binnen de maritieme operaties van Anthony Veder?
Henk Lammers: Geavanceerde data-analyse verbetert de beschikbaarheid van schepen, optimaliseert de operationele inzet en onderbouwt objectieve besluitvorming. Dit is een relatief nieuwe toepassing in de scheepvaart, maar biedt vergelijkbare voordelen als in andere sectoren.
Op welke manieren werkt Anthony Veder samen met technologiepartners om innovatieve IT-oplossingen voor de maritieme sector te ontwikkelen?
Henk Lammers: Vooral op het gebied van connectiviteit zijn er belangrijke ontwikkelingen. We werken samen met diverse partners om goede connectiviteit aan boord te waarborgen. Daarnaast gaan we partnerschappen aan met onze digitale leveranciers om niet alleen bestaande oplossingen te gebruiken, maar ook samen verder te ontwikkelen. Onze softwareleveranciers ontvangen actieve input voor productontwikkeling.
Hoe draagt de integratie van IT-systemen aan boord van schepen bij aan een soepele werking van de vloot?
Henk Lammers: Onze schepen varen wereldwijd, ondersteund vanuit één hoofdkantoor in Rotterdam. Dit zou zonder applicaties en digitale communicatie niet mogelijk zijn. Het integreren van systemen biedt inzichten die met losse systemen niet mogelijk zijn. Onze data-acquisitiesystemen tonen informatie uit verschillende systemen in één overzicht, wat een beter begrip en snellere reacties mogelijk maakt.