Schoenmaker blijf bij je leest: ga dus niet zélf op zoek naar een IT-specialist

Schoenmaker blijf bij je leest: ook als je een IT-specialist zoektWe kennen allemaal het gezegde van die schoenmaker die bij zijn leest blijft. En hoe oud dit gezegde ook is, het is nog altijd hartstikke actueel. Want juist in deze tijd is het belangrijker dan ooit om dicht bij je leest te blijven. Ook als je op zoek bent naar een IT-specialist…

Die speld in de hooiberg

Er zijn meer vacatures dan werkzoekenden. Met name in de IT is al het al jarenlang een uitdaging om goede, gespecialiseerde mensen te vinden. De cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) laten niets te raden over: in kwartaal twee van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen maar liefst 106 vacatures open. Het is de eerste keer dat het aantal vacatures hoger is dan het aantal werklozen. Het grootste gedeelte van de vacatures bevindt zich in de handel (65.000), de zorg (45.000) en de zakelijke dienstverlening (52.000). Samen zijn deze drie bedrijfstakken goed voor ongeveer de helft van alle openstaande vacatures. De IT-sector valt onder de laatste categorie, de zakelijke dienstverlening. Waar eerst de verwachting was dat dit tekort aan IT-collega’s binnen afzienbare tijd wel opgelost zou zijn, is nu wel duidelijk dat dit zeker niet het geval is. De schaarste zal langere tijd aanhouden. Dit heeft niet alleen te maken met de omvang van het aanbod van IT-professionals in de markt, maar ook met de verregaande automatisering en digitalisering van de samenleving waardoor de vraag naar goede IT’ers alleen maar stijgt.

Uitbesteden of zelf doen?

Ieder heeft zijn vak. En het vinden en plaatsen van goede mensen is feitelijk ook een vak apart. Dat begint bij het nadenken over de competenties van de persoon die je zoekt, het opstellen van de vacaturetekst, het voeren van het sollicitatiegesprek, het volgen van de juiste juridische procedures, het inwerken van deze persoon en meer.

Denk eens na over het uitbesteden daarvan. Want waarom zou je andere zaken die niet tot je core business behoren uitbesteden terwijl je het zoeken naar mensen, het belangrijkste kapitaal van je onderneming, wél zelf doet? Voor je het weet ben je een paar maanden verder waarbij het nog maar de vraag is of je het gewenste resultaat bereikt.

Beter is om te kiezen voor een afgebakende investering waarbij je een gespecialiseerde partij voor je laat zoeken. Naast de zekerheid van resultaat is er nog een ander, belangrijk voordeel: deze partijen hebben het vinden van de juiste IT-specialist tot hun core business gemaakt en beschikken daarmee over een netwerk van gekwalificeerde krachten. En dat is wat je wilt in deze huidige markt waarin IT-professionals te vergelijken zijn met een speld in een hooiberg.

Bewaak de kwaliteit

Let overigens wel goed op de kwaliteit van een dergelijk bureau. Ga voor een ervaren partij met bewezen track records, zeker nu de detacheringsbureaus als paddenstoelen uit de grond schieten. Goede, integere bureaus verlonen keurig binnen hun sector, betalen hun IT-professionals structureel op dezelfde dag uit en werken met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Ook werken ze vaak samen met andere bureaus binnen hun netwerk waarbij er sprake is van gezonde concurrentie.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je even vrijblijvend sparren, neem dan contact met ons op via 010 205 1000 of stuur een e-mail naar info@profdesk.nl.

Recente vacatures

Profdesk © 2023 | gerealiseerd door De Digitale Marketing Specialist | Privacybeleid