Weet jij hoe je iemand inwerkt die gedetacheerd is?

Weet jij hoe je iemand inwerkt die gedetacheerd is?Een persoon die gedetacheerd is binnen een organisatie neemt vaak een berg ervaring mee. En dan niet alleen inhoudelijk, kijkend naar de functie. Maar ook op het gebied van intermenselijk contact. Gedetacheerde collega’s zijn het immers gewend om op veel verschillende plaatsen te werken voor een kortere of relatief langere periode. Dat betekent dat ze zich snel aan nieuwe omgevingen aanpassen, gemakkelijk met andere mensen in contact komen en waardevolle kennis meenemen vanuit de spreekwoordelijk andere keukens waar ze binnen hebben gekeken. Dat maakt het inwerken van een gedetacheerd persoon vaak gemakkelijker dan het inwerken van die nieuwe collega die, soms pas net van school, alles als nieuw ervaart.

Gemiddelde inwerktijd gedetacheerde relatief kort

Natuurlijk geldt voor zowel de gedetacheerde collega als de collega die met een tijdelijk of vast contract in dienst komt, dat systemen, processen en andere werkwijzen vaak wel nieuw zijn. En dat kost tijd om eigen te maken. Het is overigens wel zo dat een collega die het gewend is om op detacheringsbasis te werken, zich dit soort materie bijna zonder uitzondering heel snel eigen maakt door de mindset waarmee deze persoon zijn of haar opdrachten uitvoert. De gemiddelde inwerktijd is daarmee vaak structureel korter dan die van een collega die in loondienst komt en misschien al járen bij een ander bedrijf gewerkt heeft.

Stress collega’s neemt toe bij lange inwerkperiode

Wanneer het binnen je bedrijf, instelling of organisatie erg druk is, dan kost het vaak te veel tijd om iemand in te werken. De werkdruk ligt bij de bestaande collega’s immers al te hoog. Anders zou er geen nieuwe medewerker worden aangenomen. Bovendien is deze hoge werkdruk die ervaren wordt vaak een proces van maanden of soms zelfs jaren, waardoor de scheidslijn tussen productieve collega’s en een dreigend hoog ziekteverzuim als gevolg van burn-out klachten behoorlijk dun kan zijn. Wanneer een nieuwe collega (in loondienst of gedetacheerd) dan nog uitgebreid ingewerkt moet worden, dan snijdt het mes aan twee kanten: er is (nog meer) stress en productiviteitsverlies bij het huidige team én de collega zelf start niet lekker omdat hij wel voelt dat er eigenlijk geen tijd is voor een fatsoenlijke inwerkperiode. Denk daarom goed na over het type collega (in loondienst of gedetacheerd) dat je op een bepaald moment, in een bepaalde situatie, in wilt zetten in je team. Kies slim als de werkdruk hoog is en ga voor die ervaren professional die niet anders doet dan drukke periodes bij goede opdrachtgevers opvangen. Vaak is het een kwestie van kennismaken, aan laten schuiven, een aantal nieuwe processen en systemen leren en de nieuwe gedetacheerde collega kan aan de slag. Uit de praktijk weten we dat deze collega’s vaak bijzonder gedreven zijn. Juist omdat ze niet op de zogenaamde loonlijst staan, maar per uur worden ingekocht, voelen ze zich enorm verantwoordelijk. Zomaar een kwartier bij de koffiemachine over het weekend praten is er dan vaak niet bij, daar moet je ze echt toe aansporen. Want we weten allemaal hoe belangrijk deze sociale contacten zijn om daarna weer productief aan de slag te kunnen.

Neem contact op

Wil je meer weten over de productieve kanjers die we vanuit onze organisatie aanbieden? Of ben je zelf op zoek naar die ene mooie opdrachtgever? Neem een kijkje op onze website of neem direct contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.

Recente vacatures

Profdesk © 2024 | gerealiseerd door De Digitale Marketing Specialist | Privacybeleid